Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Dekkingsgraad ABP boven de 100 procent

22 april 2021 – Voor het eerst sinds april 2019 staat de dekkingsgraad van ABP boven de 100 procent. Ook het rendement op de beleggingen was positief in het eerste kwartaal. Maar de vooruitzichten blijven onzeker, waarschuwt het ambtenarenpensioenfonds.

Forse stijging dekkingsgraad
Vooral de rente heeft een grote invloed op de dekkingsgraad. Bij een lage rente moet het fonds meer geld in kas hebben om toekomstige pensioenen te kunnen betalen. De lage rente de afgelopen jaren kwam de pensioenfondsen niet ten goede. Door de recente rentestijging is de dekkingsgraad de afgelopen maanden flink omhoog gegaan en sloot ABP het eerste kwartaal van 2021 af met een dekkingsgraad van 100,5 procent. Een jaar eerder eindigde het fonds nog op 82 procent.

Pensioenverlagingen blijven reëel
Toch blijven toekomstige pensioenverlagingen reëel, waarschuwt ABP. De afgelopen twee jaar hoefden de pensioenfondsen de pensioenen niet te verlagen als ze het jaar afsloten met een dekkingsgraad boven de 90 procent. Of deze versoepeling dit jaar ook geldt, is nog maar de vraag. Officieel moeten fondsen eindigen boven de 104,2 procent. In dat geval zou ABP met de huidige dekkingsgraad een pensioenverlaging moeten doorvoeren. ABP bereidt zich voor op het nieuwe pensioencontract dat in 2026 in moet gaan. Hoe de regels er in de overgangsperiode uitzien is nog onduidelijk.

Indexatie nog ver weg
Indexatie van de pensioenen zit er zeker voorlopig nog niet in. Daarvoor moet de beleidsdekkingsgraad boven de 110 procent staan. Met de huidige beleidsdekkingsgraad van 89,8 procent is dat nog ver weg.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris