Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Dekkingsgraad ABP en PFZW flink gedaald; korting blijft dreigen

19 juni 2019 – De dekkingsgraden van pensioenfondsen ABP en PFZW zijn afgelopen maand flink gedaald. Waar beide in april nog een dekkingsgraad van 100,4 procent behaalden, bleef ABP in mei steken op 96,1. PFZW kwam uit op 96,3 procent.

Blijf nu op de hoogte

47923 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates
Ondanks de in het pensioenakkoord afgesproken lagere verplichte dekkingsgraad, dreigt nog steeds pensioenverlaging.

Oorzaken: rendement en rekenrente
Bij beide fondsen gaat het om de laagste dekkingsgraad in de afgelopen twaalf maanden. Volgens ABP wordt de daling veroorzaakt door een negatief rendement en een lagere rekenrente. Het vermogen daalde met 6 miljard naar 430 miljard euro. Dit beïnvloedde de dekkingsgraad met 1,2 procentpunt. Door de lagere rekenrente, waarmee ABP de verplichtingen moet berekenen, stegen de verplichtingen met 14 miljard naar 448 miljard euro. Dit had een negatief effect van 3 procentpunt.

De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden, ligt op 100,4 (PFZW) en 101,4 (ABP). Om pensioendaling te voorkomen, moeten ABP en PFZW in het huidige pensioenstelsel, eind 2020 een minimale beleidsdekkingsgraad van respectievelijk 104,2 en 104,3 procent behalen. In het onlangs gesloten pensioenakkoord is afgesproken dat dit pas hoeft bij een beleidsdekkingsgraad onder de 100 procent. Daarmee blijft het voor beide fondsen nog steeds spannend, maar zal de pensioenverlaging wel kleiner zijn.

Door: Redactie Ambtenarensalaris