Oktober slechte pensioenmaand

1 november 2018 – Oktober was een rampmaand voor pensioenfondsen. Afgelopen oktober was de slechtste beursmaand in vijf jaar en de rente ging omlaag. De gemiddelde dekkingsgraad daalde van 110 naar 107 procent, blijkt uit de Pensioenthermometer van consultancybureau Aon.

Blijf nu op de hoogte

47579 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Aanleiding voor de dalende dekkingsgraad waren met name de lagere beurskoersen. De gemiddelde aandelenportefeuille van een pensioenfonds daalde bijna 7 procent. Hierdoor daalde het vermogen van de fondsen volgens Aon met 2,2 procent. Tegelijkertijd ging ook de rente naar beneden waardoor de verplichtingen van de pensioenfondsen met 0,5 procent toenamen. De fondsen hadden kortom minder vermogen in kas om aan de toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen terwijl ze juist meer nodig hebben.

Voor grote fondsen als ABP en PFZW betekent het dat het eerdere herstel weer gedeeltelijk ongedaan is gemaakt. Dit geldt zeker voor ABP die vol in aandelen zit. “De opleving van september is weer volledig tenietgedaan. Gevoelsmatig zijn de fondsen weer terug bij af”, aldus Aon. Onlangs liet ABP nog weten dat de financiĆ«le situatie van het fonds in het derde kwartaal verder is verbeterd.

ABP en PFZW hebben de actuele dekkingsgraad over oktober nog niet bekend gemaakt.

Door: Redactie Ambtenarensalaris