Ambtenaren rijden het goedkoopst in een private leaseauto.

Meer informatie

Pensioenverlagingen ABP en PFZW blijven reëel

20 oktober 2020 – Pensioenfondsen ABP en PFZW zitten nog steeds in de gevarenzone met een dekkingsgraad van 88,2 en 88,5 procent eind september. Daarmee blijft het verlagen van de pensioenen in 2021 reëel.

Blijf nu op de hoogte

47260 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Ondanks dat de financiële situatie van beide pensioenfondsen in het tweede en derde kwartaal verbeterde, is het slechte eerste kwartaal nog niet goedgemaakt. Het rendement over de eerste drie kwartalen bedraagt namelijk – € 2,3 miljard. Ook PFZW ging in het eerste kwartaal hard onderuit door de onrust op de beurzen vanwege de pandemie.

Net als afgelopen jaar, heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) eerder al toegezegd de pensioenen komend jaar niet te verlagen als de dekkingsgraad op 31 december minimaal 90 procent is. Met de huidige dekkingsgraden van 88,2 (ABP) en 88,5 (PFZW) procent betekent dat een pensioenverlaging.

Of er daadwerkelijk gekort moet worden, is pas in januari bekend. De dekkingsgraad op 31 december is namelijk bepalend. Op basis van die dekkingsgraad nemen de fondsen een besluit. In de komende maanden moet blijken hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en wat daarvan de impact is op de samenleving en economie. Ook is het afwachten of de rente gaat stijgen of dalen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris