Als eerste op de hoogte

48508 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

8 procent te overbruggen in CAO Gemeenten

13 oktober 2022 – Er gaapt nog steeds een groot gat tussen de wensen van de bonden en het bod van de VNG. De bonden eisen drie keer zoveel salaris als de VNG wil bieden.

Na een korte schorsing, werden de gesprekken voor een nieuwe gemeente cao afgelopen dinsdag hervat. De VNG kwam met een nieuw loonbod voor een cao van een jaar. Dat bod bestaat uit 4 procent meer loon en 0,5 procent verhoging van het IKB. Daarnaast bieden de werkgevers een eenmalige uitkering van 750 euro voor medewerkers tot en met schaal 7. Wie daar oven zit, krijgt de helft, 375 euro.

FNV houdt vast aan een salarisverhoging van 12 procent met een minimale verhoging van 300 euro en een eenmalige uitkering van 1.200 euro. Ook wil FNV automatische prijscompensatie. Vakbonden CNV en FDO-MHA gaan voor koopkrachtbehoud en -verbetering.

Volgens de VNG liggen de voorstellen van de bonden ver van wat de werkgevers kunnen bieden. De voorstellen van 12 procent meer salaris en 1.200 euro eenmalig leiden tot een forse stijging van de loonkosten. En dat is nog maar een deel van de voorstellen.

Ook op andere onderwerpen bestaan verschillen. Zo willen de bonden verbeteringen doorvoeren op het gebied van verlof en vitaliteit met 3 extra vakantiedagen, 2 feestdagen en wekelijks een halve betaalde vrije dag. Maar als het aan de VNG ligt is het onderwerp vakantie en verlof in de huidige cao afgerond. Dew VNG wijst daarbij op de 6 bovenwettelijke vakantiedagen die alle medewerkers er vanaf 1 januari 2023 bijkrijgen. “Daarmee gaan vooral veel jongere medewerkers er flink op vooruit”, aldus de VNG.

Op 2 november praten de onderhandelaars verder.

Lees hier het voorstel van de werkgevers.

Bekijk hier de kloof tussen bonden en VNG.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

48508 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris