Gemeenteambtenaren krijgen er gemiddeld 9,1 procent bij
23 februari 2023 – Een loonstijging van 240 euro en daaroverheen 2 procent. Dat krijgen gemeenteambtenaren er per 2 januari 2023 bij. Gemiddeld gaat het om een salarisverhoging van 9,1 procent dit jaar. Dat hebben de bonden afgesproken met de werkgevers in het principeakkoord voor een nieuwe cao gemeenten/SGO.
Gemiddeld 9,1 procent
Per 2 januari gaan de salarissen eerst met 240 euro omhoog en daarna met 2 procent. Voor medewerkers onderin de laagste loonschaal leidt dat tot een salarisverhoging van ruim 13 procent. In schaal 5 gaat het om een verhoging van ruim 12 procent en bijna 7 procent in schaal 11. Gemiddeld komt het akkoord neer op een loonsverhoging van 9,1 procent.
Het vorig jaar afgesproken minimumuurloon van 14 euro wordt niet geïndexeerd. Dit blijft dus gelijk.
RVU
Wie voldoet aan de wettelijke en fiscale voorwaarden, kan vanaf volgend jaar maximaal twee jaar deelnemen aan de RVU-regeling.
Vergoeding thuiswerken omhoog
De vergoeding voor hybride werken gaat per 1 mei omhoog naar 3 euro netto. Dit bedrag bestaat uit 2,15 thuiswerkvergoeding en 0,85 internetvergoeding.
Verlof
Vanaf dit jaar gaat het aantal bovenwettelijke vakantiedagen van 6 (43,2 uur) naar 7. Komend jaar wordt 5 mei voor iedereen een vaste betaalde vrije dag. Nu wordt dit nog lokaal bepaald. Medewerkers kunnen voortaan ook meer vakantieuren sparen. Dit aantal wordt verhoogd van 144 naar 187.
Verder wordt de regeling rond betaald ouderschapsverlof vereenvoudigd.
Als de achterban akkoord gaat, gaat de cao met terugwerkende kracht in per 2 januari 2023 voor de duur van een jaar.
Bekijk hier het volledige principeakkoord cao gemeenten/SGO 2023.
Door: Redactie Ambtenarensalaris