Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

8,5 procent en 50 euro erbij in CAO Rijk

2 april 2024 – Rijksambtenaren krijgen per 1 juli 8,5 procent loonsverhoging en structureel 50 euro per maand bovenop hun salaris. Daarnaast krijgt iedereen in mei eenmalig 1.200 euro als inflatiecorrectie en volgen in november dit jaar en juli 2025 nog eenmalige uitkeringen van 800 en 350 euro. Dat meldt vakbond FNV.

Dat is het resultaat van de snelle onderhandelingen voor een nieuwe cao Rijk die onlangs van start gingen. Met het resultaat is de inflatieachterstand gecompenseerd en de koopkracht zelfs verbeterd. 

IKB omhoog en gebruiksmogelijkheden uitgebreid
Een andere afspraak betreft de verhoging van het Individueel Keuzebudget (IKB) van rijksambtenaren van 16,37 naar 16,5 procent, eveneens per 1 juli aanstaande. Bovendien kan het IKB voortaan ook gebruikt worden voor het aflossen van een studieschuld tot een maximum van 2.000 euro per jaar.

Verbetering sociale veiligheid
Verder hebben de onderhandelaars concrete afspraken gemaakt over verbetering van de sociale veiligheid op de werkvloer. Zo komt er een onafhankelijke integriteitscommissie met een calamiteitenprocedure voor integriteitssituaties die direct werkgerelateerd zijn, zoals een acute maatschappelijke misstand, ernstige druk of ernstige ongepaste bejegening. 

Uitbreiding betaald zorgverlof
Rijksambtenaren kunnen voortaan vier in plaats van twee weken betaald zorgverlof opnemen. Daarnaast krijgen medewerkers met overgangs- of menstruatieklachten de mogelijkheid om op andere uren te werken of hun werkzaamheden tijdelijk aan te passen zodat deze minder belastend zijn.

Gedeeltelijke jubileumuitkering
Tot slot hebben de bonden en werkgever afgesproken dat medewerkers die kort voordat ze in aanmerking zouden komen voor een jubileumuitkering de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken en uit dienst gaan, voortaan een gedeeltelijke jubileumuitkering ontvangen. Daarmee wordt hun positie gelijkgetrokken met die van rijksambtenaren die bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid uit dienst gaan en al wel een gedeeltelijke jubileumuitkering krijgen.

De komende weken kunnen vakbondsleden op het onderhandelingsresultaat reageren. Als zij akkoord gaan, loopt de nieuwe cao van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.

Bekijk hier het volledige onderhandelingsresultaat cao Rijk 2024-2025.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

41773 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris