Rijksambtenaar en beginnen met PAS? Let op!

14 november 2017 – De wettelijke verhoging van de pensioenrichtleeftijd per 1 januari a.s. heeft gevolgen voor de PAS-regeling van rijksambtenaren. Ambtenaren die op of na 1 januari 2018 beginnen met de Partitiële Arbeidsparticipatie Senioren en op dat moment jonger zijn dan 58 jaar, bouwen door de fiscale wijziging 5 procent minder pensioen op. Daarvoor waarschuwen de vakbonden.

Met de PAS-regeling kunnen rijksambtenaren vanaf 57 jaar minder gaan werken. Fiscaal gezien mag u alleen pensioen opbouwen over de PAS-inhouding als u binnen 10 jaar voor de pensioenrichtleeftijd minder gaat werken. U bouwt dan pensioen op over het volledige inkomen dat u voor de PAS verdiende. Met de huidige pensioenrichtleeftijd van 67 jaar betekent dat dat u vanaf uw 57e minder kunt gaan werken zonder gevolgen voor uw pensioen. Door de verhoging van de pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68, schuift ook de 10 jaar grens op naar 58. Daarom bouwt u jaarlijks 5 procent minder pensioen op als u op of na 1 januari 2018 begint met de PAS en dan nog geen 58 bent. Deze 5 procent is gebaseerd op een fulltime dienstverband.

Bent u al 57 of wordt u dat nog dit jaar, start dan voor 1 januari met de PAS. Vanaf 2018 is het verstandiger te wachten tot u 58 bent.

Voor ambtenaren die al deelnemen aan de PAS of dat dit jaar nog gaan doen, heeft de hogere pensioenrichtleeftijd geen gevolgen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris