Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Onderhandelingen CAO Waterschappen gestart

28 november 2022 – Afgelopen donderdag zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao Waterschappen voor 2023 gestart. Daarin hebben de bonden en werkgevers hun inzet bekendgemaakt.

Hoog op de agenda staan de salarissen. Vanwege de torenhoge inflatie pleiten de bonden, mede op basis van de input van de achterban, voor een flinke salarisverhoging in zowel centen als procenten. Een loonsverhoging in de vorm van een bedrag in plaats van een percentage, is met name gunstig voor medewerkers in de laagste loonschalen.

Automatische prijscompensatie
De bonden willen dat de inflatie volledig wordt gecompenseerd door automatische prijscompensatie. Voor 2023 gaan de bonden uit van een inflatie van 14 procent die volledig gecompenseerd moet worden. Hiervoor zetten ze in op een verhoging per 1 januari 2023 met een vast bedrag van 300 euro en een procentuele verhoging van 7 procent. Daarnaast willen ze voor alle medewerkers een eenmalige uitkering van 1.500 euro op basis van een volledig dienstverband, uitbetaald in december 2022.

De werkgevers zijn een stuk voorzichtiger in hun loonvoorstel. In de intentiebrief van de werkgevers benoemt de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) een eenmalige uitkering van 500 euro bruto in december, ongeacht de omvang van het dienstverband en twee loonsverhogingen: 2 procent per 1 januari 2023 en 1,75 procent per 1 juli 2023. Ook willen de werkgevers het minimumloon per 1 januari 2023 verhogen naar 14 euro per uur.

Verhoging reiskostenvergoeding
Om medewerkers tegemoet te komen in de gestegen brandstofkosten, willen de bonden de kilometervergoeding voor woon-werkverkeer verhogen van 0,19 naar 0,21 cent (maximale onbelaste vergoeding) en de vergoeding van dienstreizen met eigen vervoer moet omhoog van 0,33 naar 0,37 cent per kilometer.

Volledig betaald ouderschapsverlof
Omdat de uitstroom onder ambtenaren tot 35 jaar relatief hoog is, willen de bonden de arbeidsvoorwaarden voor deze groep aantrekkelijker maken. Daarvoor zetten de bonden onder andere in op het volledig doorbetalen van de 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof en 75 procent doorbetaling van de aansluitende 4 weken (week 10 tot en met 13) van het ouderschapsverlof. Daarnaast willen de bonden afspreken de studieschuld bij DUO van ambtenaren tot 30 jaar tot maximaal 10.000 euro af te betalen als de medewerker tenminste 5 jaar werkzaam blijft in de sector.

De werkgevers gaan mee in het 100 procent doorbetalen van de 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof, maar doen geen uitspraken over een aanvullende periode betaald ouderschapsverlof.

Andere onderwerpen die in de inzet van de bonden terugkomen zijn onder andere inclusie, duurzame inzetbaarheid/vitaliteit en vergroening. De werkgevers gaan echter niet voor een breed gedragen inhoudelijke cao, maar beperken zich tot de lonen en het betaald ouderschapsverlof.

Bekijk hier de volledige inzet van de bonden en de intentiebrief van de werkgevers.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

49527 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris