Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Waterschapsambtenaren maken nauwelijks gebruik van opleidingsbudget

2 mei 2017 – Loopbaanontwikkeling lijkt voor ambtenaren bij de waterschappen vooralsnog geen prioriteit. Het persoonsgebonden basis budget (PBB) van vijfduizend euro wordt nog nauwelijks gebruikt. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van Panteia in opdracht van de waterschappen.

Waterschapsambtenaren hebben sinds 1 januari 2016 recht op een PBB van vijfduizend euro per vijf jaar. Dat budget is onderdeel van de nieuwe cao voor de waterschappen en kan gebruikt worden voor opleiding, ontwikkeling, loopbaan en vitaliteit.

Geen issue
Uit het onderzoek blijkt dat nog maar een klein deel van de medewerkers gebruik maakt van het PBB. Volgens de onderzoekers komt dat doordat het voor veel medewerkers, met name in de buitendienst, “niet echt een issue is”. Tegelijkertijd blijkt een grote groep er rustig over na te willen denken en er de tijd voor te nemen.

Eigen verantwoordelijkheid
Het initiatief en de verantwoordelijkheid voor het gebruik van het PBB ligt bij de meeste waterschappen bij de medewerker, maar volgens de onderzoekers zijn zij zich daar nog onvoldoende bewust van. Om dit bewustzijn te vergroten bij leidinggevenden en medewerkers en het gebruik te stimuleren, moeten waterschappen het PBB onder de aandacht blijven brengen, zo stellen de onderzoekers. Communicatie over het hoe en wat van het PBB is daarvoor niet voldoende. Leidinggevenden trainen in het voeren van ontwikkelingsgesprekken met medewerkers helpt daarbij. Ook denken sommige respondenten dat tijdelijk ander werk of een andere werkplek hen kan stimuleren na te denken over de inzet van het PBB.

Ondanks de resultaten van het onderzoek verwachten de meeste waterschappen dat het volledig begrote bedrag aan PBB na vijf jaar door de medewerkers besteed zal zijn.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris