Ik werk bij Defensie. Ben ik vrij op 5 mei?
Zowel militairen als burgermedewerkers hoeven op 5 mei niet te werken, tenzij dit noodzakelijk is. Werkt u op onregelmatige tijden en moet u werken op 5 mei, dan heeft u recht op een toelage onregelmatige dienst (TOD) over de gewerkte uren.
Militairen
Artikel 57a van het Algemeen militair ambtenaren reglement (AMAR) bepaalt dat u op 5 mei niet hoeft te werken, tenzij het niet anders kan. Voor militairen werkzaam bij eenheden die onmiddellijk in actie moeten kunnen komen of bij eenheden die werkzaam zijn buiten Nederland, kan van deze regel worden afgeweken bij het opstellen van het rooster.
Werkt u in continu- of ploegendienst, dan wordt de werktijd in het rooster verminderd met maximaal 8 uur als u op 5 mei moet werken of als u volgens het rooster niet had hoeven werken. Deze vermindering van de werktijd geldt alleen als 5 mei op een doordeweekse dag valt.
Militairen met een toelage voor onregelmatige dienst (TOD) ontvangen over gewerkte uren op 5 mei:
- 50 punten per uur (artikel 5 Regeling vergoeding voor overwerk, onregelmatigheid, beschikbaarheid en bereikbaarheid (VROB) wanneer de militair op de kazerne, een schip of andere gebruikelijke werklocatie moet verblijven (artikel 7a tweede lid VROB)
- 10 punten per uur als de militair thuis op ongebruikelijke tijden moet werken (artikel 7a derde lid VROB).
Burgerpersoneel
Voor burgerambtenaren is in artikel 31g van het Burgerlijk ambtenarenreglement defensie (BARD) bepaald dat zij op 5 mei niet hoeven te werken, tenzij dit noodzakelijk is.
Werkt u in onregelmatige dienst en moet u toch werken op 5 mei, dan ontvangt u de toelage onregelmatige dienst (TOD) over de gewerkte uren. De TOD voor burgerpersoneel is geregeld in artikel 20 van het Inkomstenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie (IBBAD). De TOD bedraagt 100 procent, berekend over maximaal het salaris per uur, dat is afgeleid van het maximumsalaris van salarisschaal 7 (€3.100,20 per 1 april 2019/ €3.197,86 per 1 juli 2020).