Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Gemeenteambtenaren gaan actievoeren

6 mei 2019 – Omdat de VNG niet in wil gaan op het door de vakbonden opgelegde ultimatum, gaan gemeenteambtenaren actievoeren. “Wij denken onder andere aan werkonderbrekingen”, aldus FNV-bestuurder Bert de Haas.

Blijf nu op de hoogte

48538 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

FNV verbaast zich over de reactie van VNG dat het loonbod geen eindbod is en de VNG bereid is meer te bieden. “Waarom is hun laatste loonbod (4,9 procent) dan lager dan het voorlaatste loonbod (5,25 procent)?”, vraagt De Haas zich af. VNG liet vorige week weten bereid te zijn verder te bewegen naar een loonafspraak op, of zelfs boven inflatie. “Omdat de loonontwikkeling bij de gemeenten al jaren tred houdt met de inflatie, komt dat neer op koopkrachtverbetering”, aldus de VNG. Maar voor de bonden is het laatste bod van 4,9 procent in twee jaar ‘volstrekt onvoldoende’. “Met een loonbod van 4,9 procent voor twee jaar en een prijsstijging van bijna 3 procent, is er zelfs sprake van koopkrachtverlies”, schrijft FNV.

De VNG wil graag weer aan tafel met de bonden, want een ultimatum en acties helpen volgens de VNG niet om dichter bij elkaar te komen. Volgens FNV heeft het geen zin om verder te praten. Naast de ongeloofwaardigheid over de salarissen, gaat de VNG ook niet in op de eisen over het vitaliteitsbeleid. De bonden zijn bereid te praten over de inhoud van een vitaliteitsregeling, maar een generieke regeling voor senioren is een keiharde eis. Die eis is voor de VNG onhaalbaar.

Deze week volgen de eerste werkonderbrekingen in verschillende gemeentehuizen. “Pas als er van de gemeentelijke werkgevers een duidelijk signaal komt dat ze serieus willen bewegen, wil ik weer deelnemen aan een formeel overleg”, besluit De Haas.

Door: Redactie Ambtenarensalaris