Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Welke verlofregelingen zijn er voor het mbo?

Vakantie
Bent u werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs, dan heeft u recht op 30 vakantiedagen per kalenderjaar, bij een volledige werkweek. Dit vakantieverlof bestaat uit 20 wettelijke vakantiedagen en 10 dagen bovenwettelijk verlof.

U mag uw vakantie vrij opnemen, in overleg met uw werkgever. Voor leraren en andere medewerkers die betrokken zijn bij het primaire proces in een functie vanaf carrièrepatroon 9, geldt dat de vakantiedagen opgenomen moeten worden in de periodes waarin de medewerker geen onderwijstaken heeft.

Voor meer informatie zie hoofdstuk 8 van de cao mbo.

Buitengewoon verlof
In bepaalde situaties heeft u recht op buitengewoon verlof, met behoud van salaris, voor zover deze situaties samenvallen met uw werk. Buitengewoon verlof geldt in ieder geval voor de onderstaande situaties. Daarnaast kan de werkgever op uw verzoek buitengewoon verlof verlenen voor andere situaties.

  • om te stemmen, te voldoen aan een wettelijke verplichting of het doen van een examen, als dit niet in eigen tijd lukt.
  • voor vergaderingen of werkzaamheden voor publiekrechtelijke colleges, zoals de gemeenteraad, onder werktijd (wanneer het om betaalde werkzaamheden gaat, mag de werkgever salaris inhouden tijdens het verlof, maar nooit meer dan het bedrag dat u voor de werkzaamheden ontvangt)
  • als deelnemer aan een examencommissie of examinator, voor maximaal 14 dagen per jaar
  • krijgt u een andere standplaats en moet u hiervoor verhuizen, dan heeft u recht op 1 dag voor het zoeken van een andere woning en 2 dagen voor de verhuizing. Gaat u verhuizen zonder dat u een andere standplaats krijgt, dan krijgt u 1 dag buitengewoon verlof
  • 1 dag voor ondertrouw of een vergelijkbare handeling die nodig is voor een gepland geregistreerd partnerschap
  • 4 dagen voor huwelijk of geregistreerd partnerschap, incl. de dag van het huwelijk/partnerschap
  • maximaal 2 dagen voor huwelijk of partnerregistratie van familie in de eerste of tweede graad
  • maximaal 2 weken bij ernstige ziekte van de partner, kinderen of aanverwante familieleden, tenzij u langer bij de zieke aanwezig moet zijn
  • 4 dagen bij overlijden van partner, kinderen, ouders en stief-, schoon- of pleegfamilieleden. Bij overlijden van familie in de tweede graad, zoals broers en zussen, krijgt u 2 dagen
  • 5 dagen voor de bevalling van de partner
  • 1 dag voor uw 25-, 40- en 50-jarig huwelijksjubileum of jubileum van de partnerregistratie of dat van ouders en ook voor uw 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum of dat van uw partner
  • maximaal 4 weken voor adoptie of opnemen van een pleegkind, met een eventuele verlenging als de periode niet voldoende is
  • om als getuige of deskundige onder werktijd aanwezig te moeten zijn in een juridische procedure
  • 1 dag voor een calamiteit

Zie voor de uitgebreide informatie over buitengewoon verlof hoofdstuk 8 van de cao mbo.

Ouderschapsverlof
Binnen het mbo kunt u kiezen voor betaald of onbetaald ouderschapsverlof.

Betaald ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 heeft iedere werkende ouder recht op betaald ouderschapsverlof op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof. Voor fulltime werkende medewerkers in het mbo gaat het om 9 weken x 40 uur = 360 uur wettelijk betaald ouderschapsverlof.

Na opname van dit wettelijk betaald verlof, kunt u binnen het mbo ook nog betaald ouderschapsverlof opnemen als het betreffende kind op de ingangsdatum van het verlof 0, 1 of 2 jaar oud is en u minimaal een jaar onafgebroken bij de werkgever in dienst bent. Bij een fulltime dienstverband, heeft u recht op maximaal 830 uur ouderschapsverlof per kind. Na aftrek van het wettelijk betaald verlof van 360 uur, kunt u dan nog 470 uur verlof opnemen op basis van de cao. Werkt u minder, dan heeft u recht op een evenredig aantal uren. U kunt alle uren opnemen als betaald verlof. Wel neemt het doorbetaalde bedrag af naarmate u meer uren betaald verlof opneemt. Neemt u maximaal 415 uren betaald verlof op, dan ontvangt u hierover 55 procent van uw salaris. Bij meer dan 415 uur betaald ouderschapsverlof wordt de betaling bepaald door de formule 55 procent x (415/aantal verlofuren). Maakt u dus (bij een voltijd dienstverband) maximaal gebruik van het betaald verlof dan ontvangt u 55 procent x (415/470) = 48,6 procent salaris over uw ouderschapsverlof.

In principe moet het betaald ouderschapsverlof starten als het kind o, 1 of 2 jaar is. Wilt u betaald ouderschapsverlof opnemen voor een ouder kind (tot maximaal 8 jaar), dan kan dat alleen in overleg met de werkgever.

Neemt u binnen een jaar na het betaalde ouderschapsverlof ontslag of gaat u de helft of minder werken dan voor het ouderschapsverlof, dan mag de werkgever het salaris over de verlofuren terugvorderen.

De volledige regeling voor betaald en onbetaald ouderschapsverlof in het middelbaar beroepsonderwijs leest u in hoofdstuk 8 en bijlage E van de cao mbo.

Onbetaald verlof
De cao biedt mogelijkheden voor het opnemen van onbetaald verlof. De duur en omvang van het verlof bepalen werkgever en werknemer in overleg.

Alle bepalingen rondom onbetaald verlof leest u in hoofdstuk 8 en bijlage I van de cao mbo.

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42733 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris