Welke verlofregelingen zijn er voor het wetenschappelijk onderwijs (WO)?
Alle verlofregelingen voor medewerkers in het wetenschappelijk onderwijs, zijn vastgelegd in hoofdstuk 4 van de cao Universiteiten.
Vakantie
Universiteitsmedewerkers hebben op basis van een volledige baan recht op 232 vakantie-uren per jaar. Een fulltime dienstverband in het wetenschappelijk onderwijs bedraagt 38 uur per week.
Verlof op feestdagen
Op feestdagen hebben medewerkers betaald verlof. Als feestdagen gelden in dit geval: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede
Paasdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag, Koningsdag en andere dagen die met het lokaal overleg worden vastgesteld.
Verlof bij ziekte
Bij ziekte heeft de medewerker recht op verlof en doorbetaling van het loon, op basis van de Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Nederlandse Universiteiten (ZANU).
Verlof bij zwangerschap en bevalling
U heeft recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof zoals bepaald in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO).
Verlof bij adoptie en pleegzorg
De werknemer heeft recht op vier weken adoptie- of pleegzorgverlof bij adoptie of opname van een pleegkind. Dit verlof moet worden opgenomen binnen 26 weken en kan worden opgenomen vanaf twee weken voordat het kind komt. Hier geldt het in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) vastgestelde tijdvak.
Het verlof is niet betaald, tenzij de werkgever nadere regels heeft vastgesteld om de uitkering uit de WAZO aan te vullen.
Ouderschapsverlof
De cao Universiteiten kent zowel onbetaald als betaald ouderschapsverlof. Op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof heeft iedere werkende ouder vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof als dit in het eerste levensjaar wordt opgenomen. De cao Universiteiten is hierop aangepast.
Als universiteitsmedewerker kunt u maximaal 13 keer de wekelijkse arbeidsduur betaald ouderschapsverlof opnemen. U kunt het verlof gedurende maximaal 6 aaneengesloten maanden opnemen. Per week geldt een maximum van de helft van het aantal arbeidsuren. In overleg met de werkgever kunnen ook andere afspraken worden gemaakt over de opname van het verlof. Neemt u het betaalde verlof op in het eerste levensjaar, dan ontvangt u hierover 70 procent van uw dagloon. Eventueel resterend verlof na het eerste jaar kunt u opnemen tegen 62,5 procent. Heeft u nog recht op betaald ouderschapsverlof en is uw kind nog geen 1 jaar, dan kunt u de resterende uren vanaf 2 augustus 2022 ook opnemen tegen 70 procent.
Kortdurend zorgverlof
Moet u zorgen voor uw zieke partner, ouders, kinderen (eigen, stief-, schoon- of pleegfamilieleden) of een andere persoon genoemd in artikel 5.1 lid 2 van de Wet Arbeid en Zorg (WAZO), dan heeft u recht op buitengewoon verlof. Per jaar heeft u gedurende maximaal tweemaal de wekelijkse arbeidsduur recht op 70 procent van uw salaris, tot ten hoogste 70 procent van het maximum dagloon.
Calamiteiten en ander kort verzuim verlof
Wanneer u een beroep moet doen op calamiteitenverlof, heeft u voor maximaal twee dagen per kalenderjaar recht op loon.
Sabbatical leave
Medewerkers kunnen voor een langere duur verlof opnemen voor een sabbatical. De duur, opname en verdere invulling van het verlof wordt in overleg vastgesteld.
Overig buitengewoon verlof
Op verzoek van de werknemer kan de werkgever buitengewoon verlof verlenen.