Welke verlofregelingen zijn er voor het hbo?
Vakantie
Een fulltime werkweek bestaat in het hoger beroepsonderwijs uit 36, 38 of 40 uur. Op basis van het aantal uren dat u per week werkt, wordt ook het aantal vakantieuren berekend. Werkt u 36 uur per week, dan heeft u recht op 219 vakantieuren per kalenderjaar. Werkt u 38 uur, dan krijgt u 323 vakantieuren. Bij een 40-urige werkweek gaat het om 428 uur per kalenderjaar.
Meer informatie over het vakantieverlof vindt u in hoofdstuk J van de cao hbo.
Kort buitengewoon verlof
In bepaalde situaties heeft u recht op buitengewoon verlof, met behoud van salaris, voor zover deze situaties samenvallen met uw werk.
- om te stemmen, te voldoen aan een wettelijke verplichting of het doen van een examen, als dit niet in eigen tijd lukt.
- voor vergaderingen of werkzaamheden voor publiekrechtelijke colleges, zoals de gemeenteraad, onder werktijd. Gaat het om betaalde werkzaamheden, dan mag de werkgever salaris inhouden tijdens het verlof, maar nooit meer dan het bedrag dat u voor de werkzaamheden ontvangt.
- als deelnemer aan een examencommissie of examinator, voor maximaal 14 dagen per jaar
- krijgt u een andere standplaats en moet u hiervoor verhuizen, dan heeft u recht op maximaal 2 dagen voor het zoeken van een andere woning en maximaal 4 dagen voor de verhuizing. Gaat u verhuizen zonder dat u een andere standplaats krijgt, dan krijgt u 1 dag buitengewoon verlof
- 2 dagen voor huwelijk of geregistreerd partnerschap, incl. de dag van het huwelijk/partnerschap
- 1 dag voor huwelijk of partnerregistratie van familie in de eerste of tweede graad van de werknemer of diens partner
- 4 dagen bij overlijden van partner, kinderen, ouders, stief-, schoon- of pleegfamilieleden. Voor het overlijden van bloed- of aanverwanten in de tweede graad, zoals broers en zussen, krijgt u 2 dagen.
- voor een ledenvergadering onder werktijd van een in artikel V-7 genoemde centrale of vereniging
Voor andere dan de hierboven genoemde situaties, zoals bij ondertrouw van de werknemer, overlijden van familie in de derde of vierde graad en een ambts- of huwelijksjubileum, kan de werknemer onbetaald verlof aanvragen of een vakantiedag opnemen.
Zie voor uitgebreide informatie over kort buitengewoon verlof hoofdstuk J van de cao hbo.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof en ouderschapsverlof
U heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en ouderschapsverlof zoals bepaald in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Zwangerschaps- en bevallingsverlof vallen volledig onder het wettelijk betaald verlof. Per 2 augustus 2022 is ouderschapsverlof ook gedeeltelijk betaald op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof.
Naast de wettelijke regelingen, biedt de cao hbo hogescholen ook de mogelijkheid voor betaald ouderschapsverlof. Er is geen algemene regeling. Iedere hogeschool besteedt een deel van het jaarinkomen (1,41 procent) aan decentrale arbeidsvoorwaarden. Een voorbeeld hiervan is betaald ouderschapsverlof. Welk percentage van het salaris en hoeveel uur verlof wordt betaald, mag de school zelf bepalen. Wel moet de hogeschool de pensioenopbouw tijdens het verlof laten doorlopen.
Zie cao hbo hoofdstuk K over de precieze regeling rondom decentrale arbeidsvoorwaarden.
Zorgverlof
Bij ziekte en noodzakelijke verpleging van de partner, ouders, kinderen, stief-, schoon- of pleegfamilieleden, verleent de werkgever per jaar maximaal twee keer de werktijd per week betaald zorgverlof. Dit verlof kan verlengd worden als uit een geneeskundige verklaring blijkt dat de werknemer langere tijd noodzakelijk zorg moet verlenen.
De volledige regeling rond zorgverlof vindt u in hoofdstuk J van de cao hbo.
Calamiteitenverlof en ander kortdurend verzuimverlof
Op basis van de Wet Arbeid en Zorg heeft u recht op calamiteitenverlof. Bij zwangerschap van de partner, heeft de medewerker recht op 1 dag betaald verlof voor de bevalling en maximaal 5 dagen kraamverlof.
De volledige regeling voor calamiteiten- en kortdurend verzuimverlof leest u in hoofdstuk J van de cao hbo.
Adoptieverlof
Conform de Wet Arbeid en Zorg heeft de medewerker recht op adoptieverlof.
Lang buitengewoon verlof
De werkgever kan buitengewoon verlof verlenen. Dit verlof geldt bijvoorbeeld ook voor het vervullen van politieke functies, zoals de functie van wethouder. Deze vorm van verlof is onbetaald.
U leest meer over lang buitengewoon verlof in hoofdstuk J van de cao hbo.