Wat is het Individueel Keuze Budget (IKB)?
Het Individueel Keuze Budget (IKB) is in steeds meer cao’s onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Met het IKB ontvangen medewerkers een maandelijks budget dat zij vrij kunnen besteden aan tijd, geld of fiscale activiteiten tot het bedrag dat maandelijks wordt opgebouwd. In het budget zijn meestal onder andere de vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, levenslooptoelage en bovenwettelijk verlof opgenomen.
IKB in de cao
Het IKB is onder andere van toepassing bij de waterschappen (sinds 2011), provincies (2015), in de welzijnssector (2016), bij gemeenten (2017), rijksoverheid (2020) en sinds 2025 ook bij Defensie en de politie.
Meer info over het IKB per sector, vindt u via de bovenstaande links.
IKB-doelen
De medewerker kan het IKB maandelijks naar eigen behoefte inzetten, bijvoorbeeld voor meer verlof of meer salaris. Ook een opleiding, fiets of vakbondscontributie zijn voorbeelden van IKB-doelen. Daarnaast kunnen lokale arbeidsvoorwaarden aan het budget worden toegevoegd.
Met het IKB hebben medewerkers meer keuzevrijheid over de inhoud van hun arbeidsvoorwaardenpakket. Ze kunnen hierdoor keuzes maken die beter aansluiten bij hun werk- en privésituatie. Dit geeft meer flexibiliteit en past binnen een moderne cao.
Opbouw en gebruik IKB
Het IKB wordt per maand opgebouwd en kan pas vanaf dan worden opgenomen. Het IKB vooruit gebruiken is dus niet mogelijk. Als de medewerker een of meer maanden geen keuze maakt, wordt het geld gereserveerd. De medewerker kan gedurende het hele jaar bepalen waar hij of zij het budget aan besteedt. Het opgebouwde IKB-budget kan worden uitgekeerd in geld, omgezet in vakantie-uren of op een later moment in het jaar worden uitbetaald. Budget dat in een bepaald jaar niet besteed is, wordt in december uitbetaald. Meenemen naar een nieuw jaar kan dus niet.