Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Verlofregelingen gemeenten

Als u werkzaam bent bij de gemeente, heeft u naast uw vakantieverlof ook recht op andere soorten verlof. Voor een overzicht hebben we de verschillende gemeentelijke verlofregelingen voor u op een rij gezet. Het vakantie en verlof voor gemeenteambtenaren is geregeld in hoofdstuk 6 van de cao gemeenten.

Vakantie (artikel 6.1 t/m 6.4)

Het vakantieverlof bestaat uit wettelijke vakantie-uren en bovenwettelijke vakantie-uren. Voor gemeenteambtenaren bedraagt het bovenwettelijk verlof tot en met 31 december 2024 50,4 uur bij een voltijd dienstverband. Vanaf 1 januari 2025 komt daar 7,2 uur bij. Bij een fulltime dienstverband van 36 uur komt het totale vakantieverlof dan uit op 201,60 uur (144 uur wettelijk en 57,6 uur bovenwettelijk). Wie vaak op onregelmatige tijden werkt of beschikbaarheidsdienst heeft, komt op basis van artikel 6.3 van de cao in aanmerking voor 14,4 uur extra bovenwettelijk verlof.

Zie ook ‘Hoelang zijn mijn vakantiedagen bij de gemeente geldig?’

Verlofsparen (artikel 6.5)

Gemeenteambtenaren kunnen verlofsparen. Hiervoor kan de medewerker gebruikmaken van het verlof uit overwerk en uren uit het bovenwettelijk vakantieverlof en IKB. Wie fulltime werkt mag aan het einde van het kalenderjaar in totaal maximaal 3.600 uren verlof hebben. Dat is inclusief alle wettelijke en bovenwettelijke vakantie-uren en andere (compensatie)verlofuren.

Het spaarverlof kan worden opgenomen voor korte duur, maar ook voor een langere verlofperiode. Kiest u voor een langere periode, dan duurt het verlof minimaal één maand en maximaal 18 maanden in een periode van 5 jaar. U kunt het spaarverlof voor maximaal één periode per kalenderjaar opnemen. In overleg kan hiervan afgeweken worden.

Feestdagen (artikel 6.6)

Gemeenteambtenaren zijn betaald vrij op de volgende feestdagen:

  • Nieuwjaarsdag
  • Tweede Paasdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag (5 mei) (vanaf 2024)
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Eerste en tweede Kerstdag
  • door de werkgever aangewezen lokale feestdagen. Hiervoor mag de werkgever jaarlijks maximaal twee dagen van het bovenwettelijk vakantieverlof aanwijzen als verplichte vrije dag.

WAZO-verlof (artikel 6.7 t/m 6.12)

De artikelen 6.7 tot en met 6.12 van de cao zijn gewijd aan verlof in het kader van de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). De cao gemeenten sluit grotendeels aan bij de bepalingen in de wet. Wel gelden er andere regels voor de doorbetaling van zorgverlof en ouderschapsverlof. Zo hoeft de werkgever langdurend zorgverlof niet te betalen, maar betalen de gemeentelijke werkgevers de helft van het salaris en de toelagen door.

Kortdurend zorgverlof (artikel 6.7)

Op basis van de WAZO heeft u recht op kortdurend zorgverlof om voor een zieke of hulpbehoevende in uw naaste omgeving te zorgen. In de gemeente cao is afgesproken dat dit verlof voor de helft door de werkgever wordt betaald. De andere helft komt voor uw eigen rekening. Dit kan onder andere verrekend worden met bovenwettelijke vakantie-uren. De WAZO bepaalt dat het kortdurend verlof niet van uw wettelijke vakantie-uren mag worden afgeschreven.

Langdurend zorgverlof (artikel 6.8)

Moet u een beroep doen op langdurend zorgverlof, dan krijgt u op basis van de cao 50 procent van uw salaris en -toelagen doorbetaald.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof (artikel 6.9)

Tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof worden het volledige salaris en -toelagen doorbetaald.

Betaald ouderschapsverlof (artikel 6.10 en 6.10a)

Als gemeenteambtenaar hebt u naast het wettelijk betaald ouderschapsverlof recht op betaald ouderschapsverlof zoals geregeld in de cao gemeenten.

Adoptie- en pleegzorgverlof

Conform de Wet Arbeid en Zorg hebben gemeenteambtenaren recht op adoptieverlof en pleegzorgverlof. Dit verlof wordt net als het zwangerschaps- en bevallingsverlof volledig doorbetaald.

Andere verlofvormen

Huwelijk of geregistreerd partnerschap (artikel 6.13)

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd of notarieel partnerschap aan, dan krijgt u die dag verlof met behoud van uw salaris en salaristoelagen.

Onbetaald verlof (artikel 6.14 en 6.15)

Bent u minimaal een jaar werkzaam bij een gemeentelijke werkgever, dan kunt u gebruikmaken van onbetaald verlof. U neemt dit onbetaalde verlof op voor minimaal één maand en maximaal 18 maanden in een periode van 5 jaar. U kunt één keer per jaar onbetaald verlof opnemen. Net als bij het spaarverlof kan in overleg met de werkgever van deze regels worden afgeweken. Heeft u onbetaald verlof en gaat u met zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan eindigt het onbetaald verlof op de eerste dag van het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Politiek verlof (artikel 6.17)

Artikel 7:643 BW regelt dat medewerkers die een politieke taak vervullen daarvoor onbetaald verlof kunnen opnemen. Artikel 6.17 van de gemeente cao regelt dat gemeenteambtenaren die zijn gekozen als lid van de Tweede Kamer hiervoor onbetaald verlof kunnen opnemen. De werkgever kan hier wel aanvullende regels aan stellen.

 

 

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

42790 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2025 Ambtenarensalaris