Defensie: 1 miljard voor betere arbeidsvoorwaarden en achterstallig onderhoud

26 september 2017 – Het kabinet wil 1,5 miljard beschikbaar stellen voor Defensie. 1 miljard daarvan is beschikbaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud, inclusief het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van militairen. Een eerste stap, maar nog veel te weinig volgens Jean Debie van militairenvakbond VBM op BNR Nieuwsradio. “Als we willen uitkomen op het Europese gemiddelde, dan moet er 2,5 miljard euro bij. Willen we voldoen aan onze internationale afspraken, dan moet er nog veel meer geld bij”, aldus Debie.

Gister berichtte de Telegraaf over de financiële plannen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die zij naar het Centraal Planbureau (CPB) hebben gestuurd om te onderzoeken op haalbaarheid. Daarin wordt gesproken over 1,5 miljard voor Defensie. Naast de 1 miljard voor de arbeidsvoorwaarden en achterstallig onderhoud, blijft er een half miljard over voor investeringen.

De coalitiepartijen werken de komende dagen verder aan de plannen en financiële begroting waarna ook het bedrag voor defensie definitief wordt gemaakt. Zo moeten er ook nog miljoenen worden vrijgemaakt om bevriezing van het eigen risico in de zorg mogelijk te maken.

Over het huidige bedrag voor Defensie zegt Debie nog: “Op dit moment zijn er 6.000 vacatures en dagelijks vertrekken zo’n 20 tot 30 militairen met veel ervaring uit de organisatie. Het gaat erom wat er straks in het regeerakkoord komt en hoeveel geld er daadwerkelijk gelabeld wordt voor arbeidsvoorwaarden en het personeel. Als iemand denkt dat 1,5 miljard genoeg is: dat is zeker niet het geval.”

Door: Redactie Ambtenarensalaris