Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente van Nederland geld lenen bij Ambtenarenlening.

Meer informatie

Hoger beroep in pensioenzaak tegen Defensie

9 mei 2019 – Komende maandag dient het hoger beroep in de pensioenzaak van de bonden tegen Defensie. De bonden werden in december door de rechter in het ongelijk gesteld in hun kort geding tegen de werkgever.

Blijf nu op de hoogte

47922 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Aanleiding van het kort geding en het hoger beroep is het verschil van mening over de afspraken die bonden en werkgever eind 2017 maakten over het karakter van de militaire pensioenregeling. Volgens Defensie is er vanaf 2019 sprake van een middelloonregeling, terwijl de bonden vinden dat nog steeds een eindloonregeling van toepassing is.

Bij de uitspraak in december keek de rechter specifiek naar het arbeidsvoorwaardenakkoord 2017 – 2018 waarin staat dat de huidige eindloonregeling stopt en 2018 als overgangsjaar geldt. Volgens de rechter betekent dat dat vanaf 2019 een andere pensioenregeling geldt. Welke dat is, is niet duidelijk. In het arbeidsvoorwaardenakkoord staat: “Deze nieuwe pensioenregeling die per 1 januari 2019 zal gaan gelden, zal nog worden uitgewerkt, waarbij het vertrekpunt van denken een middelloonregeling is”. Vanwege het genoemde vertrekpunt oordeelde de rechter dat vanaf 2019 geen sprake meer is van een eindloonregeling, maar alleen nog van nader in te vullen middelloonregeling. De bonden zijn van mening dat dit arbeidsvoorwaardenakkoord niet op zichzelf staat en dat ook latere stukken in het oordeel betrokken moeten worden, maar volgens de rechter veranderen die daar niks aan.

Omdat de bonden nog steeds overtuigd zijn van hun argumenten hebben ze hoger beroep ingesteld. Komende maandag wordt het beroep in het Gerechtshof Den Haag behandeld.

De bonden laten weten dat belangstellenden bij het hoger beroep aanwezig mogen zijn, maar alleen na aanmelding vanwege het beperkte aantal stoelen.

Door: Redactie Ambtenarensalaris
Afbeelding: pixabay