Oud-militair nieuwe minister van Defensie?

28 september 2017 – Na jarenlange bezuinigingen, is de kans groot dat er de komende jaren meer geld beschikbaar komt bij Defensie. Dan wordt het misschien weer leuk om minister van Defensie te zijn. Een mogelijke optie voor deze positie is CDA’er Raymond Knops, zelf oud-militair en reservist. Dat schrijft het AD vandaag in een analyse wie voor het ministerschap in aanmerking komen.

Eerder deze week werd al gesproken over een bedrag van 1,5 miljard euro om achterstallig onderhoud bij de krijgsmacht weg te werken en de arbeidsvoorwaarden van militairen op te krikken. Een definitief bedrag volgt als de coalitiepartijen de begroting rond hebben.

Banden met de krijgsmacht
Een van de namen die als mogelijke nieuwe minister van Defensie genoemd wordt, is oud-militair CDA’er Raymond Knops. Knops was tot 2001 officier bij de luchtmacht waarna hij de gemeentepolitiek inging. Als reservist heeft hij nog steeds banden met de krijgsmacht. Tegenwoordig is Knops een vast lid van de Kamercommissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken. Minister Hennis laat echter zien dat je geen banden met de militairen hoeft te hebben om minister te worden. Voor de militairen zelf is het wellicht een prettige gedachte als die band er wel is.

Een andere naam die voorbijkomt is VVD-Kamerlid Han ten Broeke, onder meer voorzitter van de Defensiecommissie. Ook oud-partijleider van de ChristenUnie, Arie Slob, wordt genoemd. Slob staat bekend als een zeer ervaren politicus en goede manager. CDA-politicus Wim van de Donk, commissaris van de koning in Brabant, wordt als vierde mogelijkheid genoemd. Tot slot is het niet uitgesloten dat minister Hennis terugkeert, alhoewel het zeldzaam is dat dezelfde minister aanblijft bij een kabinetswissel.

Weer een staatssecretaris
Na zeven jaar zonder staatssecretaris, houdt het ministerie van Defensie er volgens de krant rekening mee dat er een tweede bewindspersoon bij komt. Enerzijds omdat een vierpartijencoalitie meer bewindspersonen heeft dan een tweepartijencoalitie, maar ook omdat Defensie een van de grootste werkgevers van Nederland is.

Door: Redactie Ambtenarensalaris