Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

8,8 tot 12,7 procent meer salaris in CAO MBO

3 juli 2023 – Medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs gaan er het komende jaar gemiddeld 10 procent in salaris op vooruit. Ook ontvangt iedereen die op 1 juli 2023 onder de cao mbo werkte een eenmalige uitkering van 1.000 euro bruto, naar rato. Dat hebben de bonden afgesproken met de MBO Raad in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao mbo.

Afgelopen maand werden de onderhandelingen nog stilgelegd vanwege een gebrek aan financiële ruimte om tot goede afspraken te komen. Nu is het alsnog gelukt tot een akkoord te komen.

Gemiddeld 10 procent meer salaris
Per 1 juli 2023 krijgen alle medewerkers een nominale loonsverhoging van 100 euro bruto. Daarbovenop volgt een loonsverhoging van 4,57 procent. Op 1 januari 2024 komt daar nog eens 3 procent bij. Door de nominale verhoging van 100 euro gaan de onderste loonschalen er in verhouding het meest op vooruit. Voor schaal 1 betekenen de verhogingen een totale salaristoename van 12,7 procent. Voor de hoogste loonschaal komen de salarisafspraken neer op een verhoging van 8,8 procent.

Daarnaast wordt in augustus een eenmalige uitkering van 1.000 euro bruto uitgekeerd, op basis van een fulltime baan.

Minimale stagevergoeding en scholing
Ook komt er een minimale stagevergoeding van 250 euro, ongeacht het opleidingsniveau van de stagiair. Voor medewerkers die toestemming hebben om scholing te volgen, is afgesproken dat de werkgever verantwoordelijk is voor het regelen van een vervanger.

Lesuren (startende) docenten en persoonlijk keuzebudget
Voor startende docenten kan voortaan het aantal lesuren worden verlaagd voor inwerkactiviteiten in de eerste twee jaar. Bovendien mogen docenten het persoonlijk keuzebudget van 50 uur ook gebruiken voor voor- en nawerk, zoals het voorbereiden van lessen of het nakijken van toetsen.

De cao mbo loopt van 1 juni 2023 tot en met 31 mei 2024.

Bekijk hier het volledige onderhandelaarsakkoord cao mbo 2023 – 2024.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

51277 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2022 Ambtenarensalaris