PO in Actie begint eigen vakbond

7 december 2017 – Om leraren beter te vertegenwoordigen bij de cao-onderhandelingen, begint PO in Actie een eigen vakbond. Daarmee kan de actiegroep voortaan ook zelf stakingen uitroepen en meer invloed uitoefenen. Dat schrijft de Volkskrant.

Blijf nu op de hoogte

25334 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs)

Gratis Salarisupdates

Het oprichten van een eigen vakbond lijkt een logische volgende stap sinds de oprichting van PO in Actie. De kleine groep leraren wist in korte tijd tienduizenden leraren te mobiliseren om op te komen voor hogere salarissen en een lagere werkdruk. Als vakbond kan PO in Actie aansluiten aan de onderhandelingstafel en meepraten over de besteding van het extra geld dat het kabinet beschikbaar stelt voor het primair onderwijs. “Zonder ons had het er niet gelegen”, zegt Thijs Roovers, een van de initiatiefnemers.

Verkeerde keuzes
De beroepsgroep zegt zich niet goed vertegenwoordigd te voelen door de bestaande vakbonden. Zij vinden dat in het verleden verkeerde keuzes zijn gemaakt in de aanpak van de werkdruk en het lerarenregister. “Tussen wat de bestuurders van de bonden willen en wat de leerkrachten in de klas willen zit een megagroot gat”, aldus Jan van de Ven van PO in Actie in de Volkskrant.

Samen
Eugenie Stolk, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is het daar niet mee eens. Ze geeft aan de salarissen en werkdruk eerder dan PO in Actie aan de kaak te hebben gesteld en veel contact met leden te hebben. Wel is de AOb er vanaf het begin vanuit gegaan dat PO in Actie ook bij de cao-onderhandelingen zou aanschuiven. “De bonden, de PO-raad, en PO in Actie voeren samen actie. Dan moet je ook samen kijken hoe je het beschikbaar gekomen geld snel op de werkvloer kunt krijgen”, aldus Stolk. Ook de PO-raad heet de leraren welkom aan de cao-tafel. “Dat waren ze wat mij betreft ook voordat ze een vakbond waren. Dit is een goede club mensen die zoveel impact heeft gehad. Daar kun je niet omheen”, aldus PO-raad voorzitter Rinda den Besten.

PO in Actie hoopt op tien duizend leden aan het eind van dit jaar. Leraren kunnen zich voor 12 euro per jaar aanmelden.

Door: Redactie Ambtenarensalaris