Bij Ambtenarenlening kunnen ambtenaren geld lenen tegen de laagste rente. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of een auto.

Mismatch vraag en aanbod arbeidsmarkt zorg neemt toe

13 april 2017 – Er is de komende jaren steeds meer behoefte aan hoger opgeleid personeel in de zorg, maar tot 2020 is de vraag groter dan het aanbod. Volgens het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) is er daarom sprake van een mismatch. Dat meldt Zorgvisie.

2016 was volgens AZW een ‘omslagjaar’. Na jarenlange krimp, zit de werkgelegenheid sinds vorig jaar weer in de lift. AZW berekende op basis van verschillende scenario’s dat de komende jaren steeds meer gekwalificeerde medewerkers nodig zijn in de zorg. Maar door de krimp van de afgelopen jaren zijn veel medewerkers gestopt en is de sector vergrijst. Daar komt bij dat de opleidingen op zowel mbo, hbo als universitair niveau minder studenten trokken.

De mismatch speelt met name bij de hbo-functies. Voor werkgevers wordt het vooral lastig om hbo-verpleegkundigen te werven. AZW spreekt over een tekort van 3 – 6 procent in 2020. Dat komt neer op bijna vijfduizend onvervulde vacatures. Voor mbo-medewerkers verwacht AZW juist een overschot op niveau 3. Daar zullen tot 2020 meer medewerkers dan banen zijn. Op niveau 4 worden wel tekorten verwacht.

Naast een verschil in vraag en aanbod van personeel, ontstaat er ook een verschil op het gebied van competenties. De huidige trend van zolang mogelijk thuis blijven wonen, vraagt andere kennis en kunde van verpleegkundig personeel. “Het accent verschuift steeds meer naar zelfregie van de patiënt en de cliënt thuis met inzet van hun sociale netwerk en het gebruik van technologie. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Ook vraagt het andere competenties van medewerkers in de sector zorg en welzijn”, aldus het rapport. Volgens AZW moeten medewerkers zich meer richten op gezondheids- en digitale vaardigheden. Verder denken de onderzoekers dat er steeds meer hoger opgeleid personeel nodig is doordat de zorgvraag en zorgzwaarte van cliënten de komende jaren steeds verder verandert.

Om de hogere kwaliteitseisen op te vangen, is bijscholing nodig. Het overgrote deel van de zorgmedewerkers doet dit al, maar de focus ligt daarbij nu vooral op veiligheid. Maar 10 procent van de bijscholing in 2016 richtte zich op cliëntenvragen, preventie en signalering. Bijscholing van mbo-medewerkers naar hbo-niveau is noodzakelijk, zegt AZW, maar daar moet het niet bij blijven. “Mbo’ers blijven in zorg en welzijn heel hard nodig. Via een optimale functiemix en maximale taakherschikking zijn mbo’ers op volle kracht in te zetten”, zo schrijft AZW.

Door: Redactie Ambtenarensalaris

Deel dit bericht

Als eerste op de hoogte

50332 ambtenaren ontvangen al updates over de ontwikkelingen rondom hun salaris. (Ook voor onderwijs en zorg)

Nieuws


Volg ons


Overige informatie


Copyright © 2024 Ambtenarensalaris